Tips

Het belang van verticaal maaien

Het belang van verticaal maaien

Misschien roept de titel van deze blog direct al vraagtekens op, wat is verticaal maaien? Verticaal maaien is het verwijderen van de viltlaag van een gazon. Vele gazons hebben te maken met zo’n viltlaag en deze laag bestaat voornamelijk uit mos en dood gras. Dit klinkt misschien niet direct als een probleem, echter kan dit wel een gevaar vormen voor het gras in het gazon. Deze mossen en dode grassen verstikken het levende gras. Je kan hier wat aan doen door verticaal te maaien, beter bekend als verticuteren. Hoe je dit doet lees je in dit blogartikel.

Hoe vormt de viltlaag?

Misschien is het wel interessant om te weten hoe het probleem ontstaat, voor je het probleem gaat aanpakken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat grassprieten erg veel ruimte nodig hebben, met genoeg ruimte kunnen ze hard groeien om zo met elkaar een prachtige groene grasmat te vormen. De ruimte die gras wil gebruiken wordt helaas vaak ingenomen door mos en onkruid wat nog sneller kan groeien door gras. Doordat deze indringers ruimte innemen in het gazon krijgen de graswortels steeds minder voedingsstoffen en water binnen. Uiteindelijk kan dit voor dode plekken in het gazon zorgen. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het van belang deze viltlaag af en toe te verwijderen.

Tijd om te verticuteren!

Dat het verticuteren van het gazon belangrijk is, lijkt nu wel duidelijk. Er moet echter wel met een aantal zaken rekening gehouden worden, het is niet verstandig zomaar bezig te gaan. Je moet goed rekening houden met het feit dat je het gazon tijdens het verticuteren extra belast. Je kan deze extra belasting het beste opvangen door het verticale maaien toe te passen in een periode dat het gras extra hard groeit. Je kan kiezen voor het voorjaar, tussen maart en mei, of in het najaar, tussen augustus en oktober. Ook moet je niet te vaak verticuteren, zo voorkom je schade aan het gazon. Het is aanbevolen één of maximaal twee keer per jaar een gazon te verticuteren, in het voorjaar en/of het najaar.

Laat het gazon goed herstellen

Wanneer het gazon net aangepakt is kan het er niet zo aantrekkelijk uitzien, omdat de grond los is getrokken en daar kunnen kale plekken bij zijn ontstaan. Dit kan echter zeer gemakkelijk hersteld worden door wat nieuwe graszaden bij te planten en deze te voeden met kalk en andere belangrijke voedingsstoffen. Even wachten en het gazon ziet er weer prachtig uit, zonder een vervelende ziltlaag.

Populaire posts

To Top