Gezondheid

Ontspannen na het sporten is een must

Ontspannen na het sporten is een must

Iedereen weet dat voldoende bewegen en gezondheid goed is voor het lichaam. Toch is het belangrijk om na actieve lichamelijke inspanning voldoende rust te nemen. Het lichaam kan dan namelijk herstellen.

Herstelproces van spierweefsel

Vooral bij intensieve sporten zoals krachttraining of langdurige inspanning treden er beschadigingen op in de spieren. Het spierweefsel zal dan in de herstelmodus gaan, maar daarvoor is tijd nodig. Tijdens dat proces herstellen niet alleen de spieren, maar is er ook sprake van groei. Afhankelijk van de intensiteit van het sporten is een tussentijdse stop van twee dagen eigenlijk minimaal. Overigens is het natuurlijk niet echt prettig sporten met spierpijn. Te weinig rust kan leiden tot blessures of overtraining. Symptomen zijn onder andere blijvende vermoeidheid en een afname van het prestatievermogen.

Eiwitten en koolhydraten

Een cooling down na het sporten is het eerste van een sporter doet. Het zorgt voor een goede bloedsomloop wat essentieel is voor de afvoer van afvalstoffen. Ook het innemen van voldoende eiwitten en koolhydraten zorgt voor voldoende bouwstoffen om het herstel in te zetten. Eiwitten zijn onmisbaar vanwege de aminozuren. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis en zuivelproducten, maar ook in soja, noten en volkoren granen. Eet je de producten genoemd in de Schijf van Vijf dan krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Voldoende drinken en slapen

Naast het eten is drinken van water noodzakelijk. De aanbevolen twee liter per dag geldt zeker voor de actieve sporter. Zonder water is er onvoldoende spierherstel omdat afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Het hoeft overigens niet uitsluitend plat water te zijn, koffie of thee is ook prima. Naast het drinken zorgt voldoende nachtrust voor een optimaal herstel. Belangrijk is dat er een dagelijkse regelmaat is en zorg voor minimaal 8 uur slaap.

Ontspannen in een warm bad

Ontspannen na het sporten is voor iedereen anders. De een bekijkt een film en de ander neemt een bad. Heb je een badkamer die voorzien is van een ligbad dan kan een warm bad zorgen voor een ontspanning van de spieren en zorgen voor een snellere bloedcirculatie. Het zorgt dus voor een herstel. Een warm bad is anders dan een heet bad. Een heet bad belast juist de bloedcirculatie en droogt de huid uit. Zorg dat de temperatuur rond de 38 graden is en beperk de badtijd tot maximaal 20 minuten.

Er zijn verschillende baden; ligbaden, zitbaden, inbouw en vrijstaande baden en hoekbaden. Het meest comfortabel is wel het ligbad met een standaard maat van 180 bij 80 wat voorzien is van een licht hellende zitplek.

Populaire posts

To Top