Lifestyle

Een speed pedelec: wat is dat?

Een speed pedelec: wat is dat?

Een speed pedelec wordt ook wel een speedbike of high-speed e-bike genoemd. Het is een e-bike met een ondersteuning tot wel 45 kilometer per uur. De speed pedelec is vooral populair onder de mensen die een e-bike willen gebruiken om mee naar hun werk te fietsen, of voor mensen die graag sneller gaan dan 25 kilometer per uur. De regels voor speed pedelecs zijn anders dan voor normale e-bikes. Zo moet het vervoermiddel een kentekenplaat hebben, een achteruitkijkspiegel, remlicht en een claxon. Daarnaast moet je een brommer- of autorijbewijs bezitten om op de speed pedelec te fietsen.

Snel fietsen op de speed pedelec?

Ondanks dat je met een speed pedelec veel sneller kunt fietsen, werkt de ondersteuning niet veel anders dan die van een gewone e-bike. Het grote verschil is de snelheid. Hiervoor moet je natuurlijk zelf ook inspanning voor leveren: hoe harder je wil fietsen, hoe meer kracht je moet leveren. De motor met trapkrachtondersteuning zorgt er dan voor dat je sneller gaat fietsen.

Tips bij de aanschaf van een speed pedelec

Als je van plan bent om een speed pedelec te gaan kopen, is het verstandig om op verschillende punten te letten. Dit heeft vooral te maken met de regels. Het is bijvoorbeeld verplicht dat je minimaal 16 jaar of ouder bent, en in het bezit bent van een brommer- of autorijbewijs. Je moet je speed pedelec ook registreren bij het RDW. Daarnaast is een verzekering verplicht. Let er op dat een fietsverzekering niet geldig is, een speed pedelec is namelijk een bromfiets. De speed pedelec moet WA-verzekerd zijn. Bij InShared is het mogelijk om een brommerverzekering af te sluiten voor een speed pedelec. 

De helm

Als je gaat fietsen op de speed pedelec, is een helm met een NTA 8776 keurmerk verplicht. Er bestaan verschillende helmen die speciaal gemaakt zijn voor de speed pedelecs. Deze zijn bijvoorbeeld lichter dan een helm die je draagt op een brommer, maar bieden wel de bescherming die je nodig hebt.

Een kenteken aanvragen voor de speed pedelec

Naast het verschil in snelheid tussen de e-bike en speed pedelec is er nog een groot verschil. Een speed pedelec is namelijk voorzien van een kenteken. Wettelijk gezien valt dit model fiets namelijk onder de categorie snor- en bromfietsen. Als je een kenteken wil aanvragen, gebeurt dit via je dealer. Als je een speed pedelec koopt bij een bedrijf dat RDW-gecertificeerd is, dan verzorgen zij de aanvraag voor het kenteken. Als je een goedgekeurd model koopt zonder kenteken, moet je een afspraak bij het RDW maken om je speed pedelec daar te laten keuren. Je moet dan bij het RDW ook het kenteken aanvragen. Dit kan via de website van het RDW. Als de fiets is gekeurd en het kenteken is aangevraagd, ontvang je het kentekenbewijs. Een kentekenplaat kan jouw officiële kenteken maken.

Maak een proefrit!

Ben je van plan om een speed pedelec aan te gaan schaffen, dan adviseren we het je om een proefrit te maken. Hierdoor ervaar je het gevoel van fietsen op de speed pedelec. Je komt er dankzij een proefrit echt achter of dit type fiets bij je past.

Populaire posts

To Top