Gezondheid

Waarom is zwemmen in openwater goed voor je (geest)?

Waarom is zwemmen in openwater goed voor je (geest)?

Waarom zwemmen in open water goed is voor je mentale welzijn?

De populariteit van zwemmen in open water wint alsmaar meer aan terrein, steeds meer mensen vinden het heerlijk om een frisse duik te nemen in een plas, meer of de zee. En, voor degenen die hun tenen en de rest van hun lichaam onderdompelen, zweren bij deze gezonde activiteit en zeggen dat het meer is dan een voorbijgaande rage.

Zwemmers van verschillende leeftijden met andere achtergronden die last hebben van chronische artritis, reuma tot algemene pijntjes ervaren allemaal verlichting wat betreft hun kwalen. Maar, het grootste voordeel dat het oplevert, is de gemoedstoestand van de geestelijke gezondheid.

Het zorgt voor een betere nachtrust

Met zwemmen in open water stimuleer je iets wat het ‘parasympatische zenuwstelsel’ wordt genoemd. De taak van het parasympatische zenuwstelsel bij de mens is dat het moet voorkomen dat het lichaam zich overwerkt. Het heeft de functie om je lichaam in een kalme en beheerste toestand te brengen.

Door een duik te nemen in open water wordt deze automatische reactie geactiveerd, omdat het lichaam zich voorbereidt op een meer fysieke inspanning dan normaal. Dit uit zich in gevoelens van een intense ontspanning dat lang aanhoudt nadat je het water ben uitgekomen, waardoor je een betere nachtrust krijgt.

Het geeft je gemoedsstemming een boost

Zwemmen is niet voor niets een van ‘s werelds meest natuurlijke stemming boosters. Jezelf onderdompelen in water heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Het brengt je in een staat van ontspanning door je te concentreren op je ritmische ademhaling, wat een sterk meditatief effect teweeg brengt.

Fanatieke zwemmers zullen daarom ook een enorme stroom aan endorfines ervaren door hun lichaam, die verband houden met deze fysieke activiteit. Veel frequente zwemmers merken dat weer terug in hun gevoel van eigenwaarde. Bij onderzoek onder 4000 zwemmers over de hele wereld bleek dat bij driekwart het erover eens te zijn, dat het water hen geholpen heeft de dagelijkse spanningen makkelijk los te laten.

Verbetert het metabolisme

Een mens heeft twee soorten vet in zijn lichaam namelijk: bruin en wit. Met de tegenwoordige levensstijl van de meeste mensen wordt vooral de witte variëteit opgeslagen. In de tijd dat de mens zijn kostje als jager bij elkaar moest scharrelen, was de vetopslag veel meer in balans. Maar gelukkig voor degenen die graag een duik in open water nemen.

Studies hebben aangetoond dat het unieke bruine vet juist geactiveerd kan worden door een duik in koud water te nemen. Bruin vet heeft niet alleen de eigenschap om je warm te houden, het verhoogt ook de lichaamstemperatuur. Hierdoor worden de calorieën in een hoog tempo verbrandt, wat helpt om overtollig gewicht kwijt te raken. Welke redenen moet je nu nog meer hebben, om regelmatig een duik in open water te nemen?

Populaire posts

To Top