Gezondheid

Waarom is buitenspelen goed voor mijn kind?

Waarom is buitenspelen goed voor mijn kind?

Een frisse neus halen is gezond

Je kan je vast nog wel herinneren hoe leuk het vroeger was om buiten te spelen met je vriendjes. Samen verstoppertje spelen maar ook spellen als buskruit en stoepranden mogen niet vergeten worden. Daarnaast is er genoeg buitenspeelgoed waarmee kinderen zichzelf uren kunnen vermaken. Denk dan aan een (voet)bal, springtouw of stoepkrijt. Het is niet alleen goed voor het sociale aspect om samen met andere kinderen buiten te spelen, er zijn meerdere redenen waarom het goed is om jouw kinderen te stimuleren om regelmatig buiten te gaan spelen. Tegenwoordig zitten veel kinderen regelmatig voor de tv of op een tablet. Maar hoe leuk is het om met mooi weer lekker buiten te gaan spelen? Dagelijks naar buiten gaan voor een frisse neus is voor iedereen gezond, daarnaast kom je lekker in beweging. Kinderen rennen op en neer en ze kunnen al hun energie kwijt. Dit verlaagt hun stressgevoel en zorgt er voor dat ze ’s avonds sneller in slaap vallen. Ook zorgt dit lage stressniveau dat ze zich beter kunnen concentreren aangezien ze meer rust in hun hoofd krijgen. Daarnaast is het goed voor de fysieke gesteldheid, wat er weer voor zorgt dat ze minder snel zullen vallen en iets breken. De motoriek ontwikkeld zich beter door allerlei verschillende bewegingen als fietsen, hinkelen en klimmen. Ze worden sterker en vaardiger, hierdoor zullen hierdoor ook meer plezier ervaren.

Het ontwikkelen van de creativiteit

Kinderen die vaak samen met vriendjes buiten spelen, zullen dit ook merken in hun emotionele en sociale vaardigheden. Je speelt samen waardoor je rekening met elkaar moet houden maar misschien ontstaat er ook wel een keer een ruzie. Ze zullen samen proberen de problemen op te lossen en ook zal je kind te maken krijgen met teleurstelling en leert hij of zij hoe hier mee om te gaan. Van deze situaties zullen ze veel leren en dit zullen ze meenemen in hun verdere leven. Kinderen zullen niet alleen met speelgoed spelen buiten, ook zijn er genoeg dingen te ontdekken in de buurt. Er zullen ook uitdagingen op hun pad komen, denk aan het klimmen op een muurtje of het vinden van een goede verstopplek. Als dingen steeds meer lukken en ze er plezier aan beleven zal dit een boost geven aan het zelfvertrouwen. Hierdoor durven ze steeds meer nieuwe dingen te proberen en zullen ze zich verder ontwikkelen. Soms kan het ook goed zijn voor jouw kind om zelf op ontdekking te gaan. Kinderen hebben vaak een grote fantasie en leven in hun eigen wereld. Ook wordt er beroep gedaan op de creativiteit en zullen ze in hun eentje uitdagingen aangaan en problemen moeten oplossen. Een creatief brein kan later goed van pas komen tijdens werk of andere momenten. Het buitenspelen is tevens goed voor de aanmaak van vitamine D wat in zonlicht zit. Kinderen tot en met vier jaar hebben hier extra veel van nodig voor sterke botten, een goed gebit en voor hun weerstand. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen minder vaak verkouden worden als ze veel buitenspelen.

Bewustwording van de natuur

Het ontdekken van de natuur is een leuke bijkomstigheid bij het buitenspelen van kinderen. Ze worden zich bewust van alles om hun heen en zien er ook het belang van in. Verschillende dingen zijn buiten beter te ervaren dan binnen zoals het weer, dieren en planten. Ze zien bloemetjes in het gras, een vogel die in de lucht vliegt en een lieveheersbeestje op een blaadje. Tevens vinden ze er dingen om mee te spelen of om te verzamelen, denk aan een steen, schelp op het strand of een dennenappel in het bos. Door met natuurlijke producten te spelen wordt wederom de creativiteit geprikkeld. Het spelen in een natuurrijke omgeving is goed voor de concentratie, zeker als je verder veel binnen bent en op de tablet speelt. Kortom, buitenspelen is ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Misschien is hij of zij wat verlegen en vindt het moeilijk om nieuwe vriendjes te maken. Juist dan kan het buitenspelen goed zijn omdat ze er zelfvertrouwen van krijgen en nog meer zullen ontwikkelen in hun persoonlijkheid. Ook kunnen ze hun energie kwijt, meer nog dan als ze binnen spelen. Buiten rennen, klimmen en springen ze erop los. Het is goed voor hun creativiteit, sociale en emotionele vaardigheden. Daarnaast ontwikkelen de motorische en fysieke aspecten. Genoeg redenen dus om jouw kind wat vaker buiten te laten spelen!

Populaire posts

To Top