Gezondheid

Is relatietherapie zinvol?

Is relatietherapie zinvol? Ja!

Werk aan jullie relatie

Soms loopt het allemaal niet meer zo lekker in jullie relatie. Alles gaat stroef en jullie hebben continue ruzie of zijn in de gevreesde sleur beland. Kortom, alle spanning is weg of de spanning loopt hoog op met ruzies. Jullie willen toch liever verder dan uit elkaar gaan. Wellicht is relatietherapie om dichter tot elkaar te kunnen komen dan zinvol. De relatietherapeut kan jullie helpen het probleem onder ogen te komen en hieraan te gaan werken. Aan relatieproblemen kunnen uiteenlopende oorzaken ten grondslag liggen. Partners hebben steeds conflicten omdat ze het niet met elkaar eens zijn bijvoorbeeld. Ook kan een van de partners vreemd zijn gegaan en dit wekt dan wantrouwen op bij de andere partner. Het vreemdgaan kan tussen jullie in gaan staan. Soms komen jullie samen er dan niet meer uit. Een relatietherapeut kan bijstaan om het vertrouwen tussen beide partners weer te helpen herstellen door gevoelens naar elkaar uit te spreken en er wat mee te gaan doen. Vaak zit er iets dwars in de manier van communiceren. Ook dit wordt besproken zodat er bewustwording en begrip naar elkaar optreedt en jullie uiteindelijk samen sneller tot een oplossing kunnen komen.

Gebrek aan intimiteit of een sleur

Anderzijds kan het ook goed dat het “vuur” is uitgedoofd in jullie relatie. De seks is dan niet meer spannend en daardoor kan het gebeuren dat seks bij een van of beide partners niet meer op nummer 1 staat. Door gebrek aan intimiteit kan de relatie dan killer worden. De een wil bijvoorbeeld wel intimiteit en de ander niet. Zo ontstaan er conflicten. Een van de partners voelt zich in de steek gelaten en denkt dat de ander niet meer van hem/haar houdt. Een relatietherapeut kan helpen om deze gevoelens in kaart te brengen met beide partners en ook samen met jullie te achterhalen waarom intimiteit achterwege blijft in de relatie. Misschien is de oorzaak wel heel anders dan men denkt. Er wordt gestimuleerd eerlijk en open naar elkaar te zijn en het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook kunnen er adviezen worden gegeven om het seksleven spannender te maken door gebruik van speeltjes als een Vibrator bijvoorbeeld. Er worden nieuwe doelen opgesteld en uitdaging gecreëerd met relatietherapie.

Relatiesleur

Er komt een moment waarop de verliefdheid dooft en dat kan twee kanten opgaan. Of de partners gaan verder omdat ze van elkaar houden, of ze gaan uit elkaar. Echter kan het voorkomen dat er een soort “maatjes band” ontstaat en er geen of weinig sprake meer is van aantrekkingskracht. Dit kan bij beide partners of een van de twee voorkomen. Er komt dan een soort sleur tevoorschijn. De relatie wordt als saai bestempeld. Vaak denken mensen hier niet meer uit te komen en vragen zich af of dit wel de liefde is waarvan ze ooit hebben gedroomd. Er kan een relatietherapeut worden ingeschakeld om meer spanning in jullie relatie te brengen en meer dynamiek. Schaf bijvoorbeeld een Clitoris vibrator aan voor een nieuw leven in de slaapkamer. Als beide partners openstaan voor avontuur kan het dus zeker helpen om een relatietherapeut in te schakelen. Een sleur kan er zomaar inkomen zonder dat de partners het doorhebben. Je wordt bijvoorbeeld verliefd op een ander of hebt de neiging om vreemd te gaan. Door het verbeteren van de communicatie en actie om jullie relatie opnieuw te laten groeien, kun je voorkomen dat alles stuk gaat.

Conflicten

Veel ruzies en fysiek of verbaal geweld kunnen de relatie volledig vernietigen. Hierbij kan het onder andere zijn dat er een groot meningsverschil is of dat er diepere problematiek aan vast zit als oorzaak. Ernstig geweld komt vaak voort uit psychische problemen van een van de partners. Dan is het raadzaam om professionele hulp te zoeken voordat er gestart wordt met relatietherapie. Denk aan drugsverslaving, alcohol, persoonlijkheidsproblemen en andere stoornissen. Er wordt tijdens de intake bij een relatietherapeut onderzocht wat de ware kern van het probleem is. Gaat deze dieper, dan is deze niet altijd op te lossen met gewone relatietherapie. Een psycholoog of psychiater kan hier dan beter eerst naar kijken. Zeker bij mishandeling van een van de partners door de ander en geweld aan te doen. Denk aan alcohol of drugs. Deze oorzaken moeten aangepakt worden in de kern. Relatietherapie is vooral zinvol bij conflicten, relatiesleur, communicatieproblemen, wantrouwen in elkaar en problemen met vreemdgaan. Wel kan relatietherapie als aanvulling worden gegeven op een dieper probleem als deze door meer invalshoeken wordt bekeken en eventueel door een andere hulpverlener gelijktijdig wordt opgepakt.

Populaire posts

To Top