Lifestyle

Enkele tips voor foto’s maken op vakantie

Enkele tips voor foto's maken op vakantie

Je wilt natuurlijk veel fotos en filmpjes maken als je op vakantie gaat. Niet alleen voor de voorkant van het huis, maar ook voor jezelf als herinnering aan de goede tijden. Misschien wil je zelfs afbeeldingen maken voor je eigen reisblog. We delen vier tips voor filmen en filmen op vakantie in het buitenland.

Fotografeer niet zomaar alles

Vooral in landen buiten de EU moet je heel voorzichtig zijn met wat je fotografeert of filmt. Maak geen foto’s van luchthavens, militaire gebouwen en velden, soldaten of politie. Mensen kunnen hierop reageren alsof ze gestoken worden door een wesp. In het beste geval moet je de afbeelding onder hun ogen verwijderen, in het slechtste geval kun je naar het politiebureau gaan. In sommige culturen, zoals islamitische culturen, houden mensen er niet van om ongevraagd gefotografeerd te worden. Gelieve dit te behandelen om problemen te voorkomen.

Met een drone op vakantie

Wil je een drone meenemen op vakantie? Binnen de EU is dit in principe geen probleem als je voldoet aan de nieuwe EU-regels. Dit betekent dat je geregistreerd moet zijn als drone-operator en dat je je drone hebt voorzien van een toegewezen operatornummer. Voor andere EU-landen gelden dezelfde regels als in Nederland. Zorg ervoor dat je uit de buurt van jouw lokale vliegverbod blijft. Als je jouw drone naar een land buiten de EU wilt brengen, kun je je het beste goed informeren van de lokale regelgeving om boetes, inbeslagnames en zelfs arrestatie van jouw drone te voorkomen. Let op: in sommige landen kan jouw drone bij de douane in beslag worden genomen. Dit geldt voor veel landen, ook de Alpenlanden. Maar laat je er niet van weerhouden om tijdens een huttentocht Oostenrijk of reguliere bergwandelingen mooie dronebeelden te maken.

Werken met een statief of andere accessoires

Fotograferen met je smartphone op vakantie Op vakantie beleef je natuurlijk ook ’s nachts wat je wilt vastleggen. Maar dit soort foto’s mislukken vaak door gebrek aan daglicht. Er is een langere sluitertijd nodig om voldoende licht te verzamelen om een goede foto te maken. Als je de camera op dat punt beweegt, wat bijna onvermijdelijk is bij opnamen uit de hand, krijg je een wazige foto. Koop dus een klein statief waarop je je camera kunt monteren, of koop een smartphoneclip voor het geval je met je smartphone gaat fotograferen. Dan kun je je camera ergens neerzetten om een foto te maken en krijg je geen wazige foto.

Gimbal is hét mooiste camera-accessoire

Als je een leuke vakantievideo wilt maken, zou het fijn zijn als je een stabiel beeld zou kunnen maken in plaats van een onaangenaam wankel beeld. Als je bereid bent wat geld in een cardanische ophanging te investeren, behoren die wiebelige videoclips misschien tot het verleden. Een gimbal is een handvat met een clip die je camera met meerdere motoren stevig vasthoudt. Je bedient de camera via de knoppen op de gimbal via een Bluetooth verbinding of een bekabelde verbinding.

Camera mee in het vliegtuig

Dit is eigenlijk nooit een probleem. En het leuke is dat je de camera ook tijdens het wachten op het vliegveld gewoon kunt gebruiken. Dus als je op het vliegveld de status vlucht: geannuleerd krijgt dat zit jij goed met je camera. Maak van de situatie gebruik om bijzondere kiekjes te schieten.

Veel plezier!

Populaire posts

To Top