Besparen

Een tuin met een beperkt budget inrichten

Een tuin met een beperkt budget inrichten

Een tuinaanleg is niet goedkoop, vooral als je alles uit handen geeft. Een hovenier heeft een gemiddeld uurloon van 45 euro en vervolgens zijn er de materiaalkosten. Een grote kostenpost is de bestrating, de schutting en eventueel een bergruimte. Het begint allemaal met een tuinontwerp.

Maak zelf een ontwerp

Hoe gaat de tuin er uitzien met bestrating, terras, afscheiding en groenvoorziening?  Een tuinontwerp maak je als een plattegrond van de toekomstige tuin. Er zijn gratis online tuinplanners die je kan gebruiken, zoals Google SketchUp, Gardena en Intratuin. Een 3D tuinontwerp geeft het beste beeld van een ontwerp. Het geeft de verhoudingen aan van terras, looppaden en de plantenborders en gras. Voor een tuin is de verhouding bestrating en groen belangrijk voor de afwatering en biodiversiteit.

Kies voor basic

Kiezen voor een basisontwerp voor een tuin is kiezen voor een budgettuin. De basis bestaat dan uit een terras, looppad, schutting en groene voorziening. Vervolgens kan er een keuze gemaakt worden van de materialen. Wat niet te zien is in het ontwerp is het noodzakelijke grondwerk. Een nieuwbouwtuin dient minimaal één meter afgegraven en omgespit te worden en te worden voorzien van een nieuw zandbed. Dit is nodig voor een juiste afwatering en een stevig fundament.

Bestrating aanleggen is grootste kostenpost

Bestrating is er in veel prijsklassen. Betontegels of betonklinkers zijn de goedkoopste bestratingsmaterialen. De tegels hebben een afmeting van 30 bij 30, 50 bij 50 of 60 bij 60 cm. Ze zijn in verschillende kleuren te verkrijgen zoals grijs, antraciet, zwart en rood. De grootste kostenpost bij een terras zijn echter de legkosten. Durf je zelf de klus aan dan bespaar je een hoop geld, maar een mooi terras leggen is vakwerk. Het begint met het afgraven en aanleggen van een drainerende ondergrond met afloop. De ondergrond dient gedrild te worden met een trilplaat. Na plaatsing van de kantafsluiting kunnen de tegels gelegd worden.

Kies voor een groene afscheiding

Voor de perceelafscheiding is een schutting nodig waarbij er vele mogelijkheden zijn. Een niet te dure mogelijkheid is een schutting met betongaas. Het gaas is in verschillende maten verkrijgbaar en is gegalvaniseerd of verzinkt. Gebruik bij houten palen metalen ankers voor de grondbevestiging. Het voorkomt dat het hout in de grond gaat rotten. Hedera is uitermate geschikt om een groene afscheiding te creëren. Met 5 klimplanten per meter krijgt je een dichte wand.

Op een terras hoort natuurlijk een loungeset. In de winter vind je zeker een loungeset in de aanbieding. Na de Pasen komen nieuwe collecties en tuinmeubelcentra geven hoge korting op de oude voorraad.

Populaire posts

To Top