Gezondheid

Benieuwd naar podotherapie? Lees hier meer informatie over het onderwerp podotherapie

Benieuwd naar podotherapie? Lees hier meer informatie over het onderwerp podotherapie

Podotherapie is een medisch vakgebied, waarbij de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de delen van jouw lichaam die lager liggen. Het is een medisch specialisme dat zich voornamelijk richt op de diagnoses, behandelingen en preventies van problemen en aandoeningen rondom de voeten. Er worden verscheidene problemen aan de voeten behandeld. Dit varieert enorm. Het kan gaan om de eenvoudige nagelklachten, waar iedereen wel eens last van heeft. Daarnaast gaat het ook om complexere aandoeningen die we niet iedere dag tegenkomen. Wil jij meer te weten komen over de podotherapie? Lees dan snel verder en ontdek meer informatie.

Aandoeningen en voetklachten

Als podotherapeut behandel je diverse klachten en aandoeningen rondom de voeten. Dit kan gaan om een ingegroeide teennagel, eeltvorming op de voeten, likdoorns, plat- of holvoeten, sportblessures en artritis. Daarnaast behandelt een podotherapeut vaak ook specifieke problemen. Er kunnen bijvoorbeeld problemen voortkomen uit diabetes; het gaat dan om diabetische voetwonden. De podotherapeut kijkt naar het probleem en behandelt het.

Diagnose stellen en behandelplan opstellen

Een podotherapeut voert een uitgebreid onderzoek naar de voet- en loopmechanica uit. Uit dit onderzoek komt vervolgens een beoordeling. Er worden verschillende diagnostische technieken gebruikt om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om een loopanalyse, lichamelijk onderzoek, drukmetingen en het maken van verschillende afdrukken van je voet. Op basis van deze onderzoeken, wordt er een individueel behandelplan opgesteld.

Behandelmethodes

Een podotherapeut past vele verschillende behandelmethodes toe. Iedere persoon is uniek, dus vaak ook de aard en de ernst van de voetproblemen. Er komen zeker wel een aantal dezelfde problemen voor met de voeten, maar iedere voet blijft uniek. Er zijn dus verschillende methodes beschikbaar om de cliënten te behandelen. Dit kan gaan om het adviseren van geschikt schoeisel, het uitvoeren van een behandeling voor de nagels of het verwijderen van eelt op de voeten.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is een onderdeel waar podotherapie zich op richt. Het voorkomen is immers beter dan genezen door het identificeren van eventuele risico’s en afwijkingen in de structuur van de voeten, kan er preventief advies worden gegeven. Dit kan informatie omtrent het aanpassen van loopbewegingen door middel van verschillende technieken zij of het aanraden van het dragen van geschikt schoeisel. Daarnaast wordt er natuurlijk ook de nodige informatie verstrekt. De nodige informatie omvat vaak ook het juist behandelen van je voeten. De voeten verdienen aandacht, dus het is ook raadzaam om op een hygiënische wijze om te gaan met jouw voeten.

Het uiteindelijke doel van podotherapie is het verminderen van de pijn. Je wilt immers niet dat cliënten pijn lijden. Daarnaast gaat een podotherapeut op zoek naar een oplossing om de voeten te verbeteren en de algehele mobiliteit van het lichaam te bevorderen. Het behandelen van de problemen rondom de voeten kan effect hebben op het gehele lichaam. Door verandering in jouw voeten, kunnen de knieën, heupen en rug minder pijn ervaren. Heb jij last van voetklachten? Twijfel dan niet te lang en neem zo snel mogelijk contact op met podotherapie Apeldoorn bij voetcomfort.

Populaire posts

To Top