Heb jij een andere CV ketel nodig? Sommige consumenten staan op dat moment in dubio: moet ik eigenlijk wel een andere CV ketel kopen, of kan ik beter direkt een warmtepomp aanschaffen. Dit is geen vreemde gedachte natuurlijk, met de energietransitie die aan de deur staat. Toch stapt lang niet iedereen direct over op een warmtepomp. Het betekent namelijk een fors grotere investering dan een nieuwe CV ketel en niet iedereen heeft een dergelijk bedrag achter de hand. Daarbij komt dat de ontwikkelingen rond warmtepompen nog steeds ergens in de kinderschoenen staan en veel klachten opleveren over te koud water, waardoor woningen niet goed verwarmt raken. In dit artikel kijken we dus naar de aanschaf van een andere CV ketel, waarvan de instapprijs voor vele huishoudens wel betaalbaar is.
Jouw huishouden
Voor de keuze van een nieuwe CV ketel kijk je allereerst naar jouw thuissituatie. Het maakt nl. verschil uit of je alleen woont, samenwoont of met een gezin woont. Woon je alleen, dan wordt de ketel niet alleen minder belast, maar ervaar je ook geen hinder dat op het moment dat jij doucht, elders in huis geen warm water getapt kan worden. Woon je samen, dan kan dit voor de ander behoorlijk vervelend zijn en kies je voor een ander type ketel. Zie de website CVkoopjes voor een uitgebreid overzicht van de vele soorten CV ketels.
Expansie van CV ketel gebruik
Komen er veranderingen in jouw huis? Bijvoorbeeld extra sanitair, of extra belastend sanitair zoals een whirlpool of stoomdouche, of bijvoorbeeld vloerverwarming? Er kan extra beroep hierdoor gedaan worden op je CV ketel.
Locatie van de CV ketel
CV ketels kunnen wanneer zij aanslaan een bepaald geluidsvolume veroorzaken. Er zijn echter ook fluisterstille CV ketels verkrijgbaar. Daarnaast zijn CV ketels in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Heb jij thuis maar een kleine ruimte beschikbaar, ook dan zul je een passende maat vinden, aangezien er ook echt zeer kleine CV ketels verkrijgbaar zijn.
Functionaliteit CV ketel
Welke CV ketel je nodig hebt hangt dus af van verschillende factoren. In veel huishoudens zijn eigenlijk voornamelijk twee soorten CV ketels terug te vinden, namelijk de combiketel en de HR ketel.
Combiketel: de combiketel is een combinatie van een Centrale Verwarmingsketel die zorgt voor warm water toevoer naar de aanwezige centrale verwarming, tevens biedt hij warm leidingwater voor sanitair en de keuken. In de meeste huishoudens tref je dus een combiketel en geen solo ketel. Deze combiketel is dan meestal een VR ketel (Verbeterd Rendement). Deze ketel kan tussen de 83% en ca. 90% van de verbruikte energie omzetten in warmte.
HR ketel: de Hoge Rendement combiketel zorgt via een bepaald proces dat warmte in waterdamp opnieuw gebruikt wordt. Hierdoor levert hij een zeer hoog rendement op tegen een lager energieverbruik. Het rendement wat hij oplevert ligt doorgaans boven de 100%.
Tot slot
De hoge rendement ketel mag duurder zijn in aanschaf; vanwege het optimale energieverbruik is hij aanzienlijk voordeliger in gebruik en is hiermee een van de meest populaire CV ketels, zeker gezien de huidige, hoge energieprijzen.