Besparen

Is een persoonlijke lening afsluiten verstandig?

Is een persoonlijke lening afsluiten verstandig?

Een persoonlijke lening afsluiten, is dat wel verstandig? Een persoonlijke lening kan verschillende doeleinden hebben. Zo kan het gedaan worden om een renovatie in je woning te doen en de waarde te verhogen, maar ook om een nieuwe auto aan te kopen. Of een persoonlijke lening afsluiten verstandig is, begint bij de vraag of je het écht nodig hebt. In dit artikel sommen we daarom de voor- en nadelen even voor je op.

De voordelen van een persoonlijke leningen

Dat persoonlijke leningen voor iedereen een andere insteek kan hebben is logisch. En hoewel het een lening blijft, kan het ook zeker enkele voordelen met zich meebrengen.

1. Het geld staat direct in één keer op je bankrekening

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, staat het geld direct op je bankrekening. Het hele bedrag, dus. Dat betekent dat je grote aankopen zoals een nieuwe keuken of ander belangrijk onderhoud kunt financieren die wellicht jouw huis veiliger maken of juist in waarde kunnen laten stijgen.

2. Met een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, bepaal je vooraf al de periode waarin je gaat aflossen, het bedrag en de rente. Al deze drie factoren staan vast en kunnen niet meer gewijzigd worden. Dat betekent dat je niet ineens voor verrassingen van maandbedragen komt te staan omdat de rente bijvoorbeeld is gewijzigd.

3. Je kunt niet meer dan een maximum bedrag lenen

Een maximaal bedrag wordt berekend op basis van je inkomen en vaste lasten. Daarmee kijkt een kredietverstrekker hoe jij op een verantwoorde manier kunt lenen met het kleinst mogelijke risico dat je je betaling niet na kunt komen.

De nadelen van een persoonlijke lening

De nadelen van een persoonlijke lening liggen vrij voor de hand: een lening blijft een lening en geld lenen kost geld. Je bent, zodra je leent, een schuld aan het opbouwen met een verplichte afbetaling. Kom je dit niet na, dan kun je flink in de problemen komen. Het is dus belangrijk om je af te vragen of je de lening écht nodig hebt.

Populaire posts

To Top