Fashion

Hongaarse punt of visgraat vloer? Dit is het verschil!

Hongaarse punt of visgraat vloer? Dit is het verschil!

Ben je van plan om een nieuwe vloer te laten leggen in je huis? Een houten vloer maakt vrijwel ieder interieur stijlvol. Houten vloeren, ook wel bekend als parketvloeren, hoeven namelijk niet naast elkaar gelegd te worden. Het bijzondere is namelijk dat je dit type vloer juist dat je op verschillende manieren kunt leggen, waardoor je een warm gevoel creëert in huis. Denk bijvoorbeeld aan de bekende visgraat- of Hongaarse punt vloer. Dit zijn de twee bekendste legpatronen die al lang populair zijn in vele huizen. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee?

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is het klassieke en rustiger ogende legpatroon van de twee. Dat komt omdat bij het leggen van de Hongaarse punt, de planken in een hoek van 45 tot 60 graden worden gelegd en aan de bovenkant aansluiten. Hierdoor krijg je een “sergeantstreep”. Je kunt met de Hongaarse punt in een kleinere ruimte kiezen voor een hoek van 45 graden, en in een grotere ruimte voor een hoek van 60 graden om het rustige effect te behouden waar het legpatroon zo om bekend staat.

Visgraat

Dit is het bekendste vloerpatroon uit Europa. In Nederland was dit zelfs al in de Gouden Eeuw gauw het luxe legpatroon wat je zag op de vloeren in herenhuizen. Tegenwoordig zie je dit patroon ook in kleinere huizen of mooie winkels. Zoals de naam al verklapt, wordt er bij dit patroon een “visgraat” gecreëerd. Dit gebeurt doordat de houten planken onder een hoek van 90 graden worden gelegd. Dit vloerpatroon laat de ruimte groter ogen en is mede daarom zo populair. Je kunt dus bij een grotere ruimte een grotere visgraat nemen, en bij een kleinere ruimte een kleinere visgraat. Een visgraat oogt wel drukker dan een Hongaarse punt vloer.

Het verschil

Het verschil van de vloeren zit hem voornamelijk in de klassieke, rustige uitstraling van de Hongaarse punt tegenover de wat drukkere -maar ook zeer luxe- ogende uitstraling van de visgraat vloer. Wat bij jou past ligt aan je voorkeur en wellicht de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zo kun je nog spelen met verschillende soorten kleuren lak tussen de planken voor een robuuster effect, of juist gaan voor een ‘clean’ uitstraling met één kleur hout. Het beste is om even te kijken in een winkel wat jou aanspreekt en wat ook bij je interieur en ruimte past. Met een passende vloer zul je je interieur uiteindelijk alleen maar stijlvoller maken.

Populaire posts

To Top