Besparen

Zonnepanelen leveren een hoog rendement

Zonnepanelen leveren een hoog rendement

Een woning van nul op de meter zijn ideale woningen. Het is dikwijls alleen voorbehouden voor nieuwbouwwoningen met een warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen en een optimale isolatie. Dergelijke woningen zijn echter nog schaars. De meeste woningen dienen verduurzaamd te worden door te besparen op energie door een juiste isolatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen voor eigen elektriciteitsvoorziening

Voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen zijn er voordelige leenvormen. Een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld zo’n 4150 kWh per jaar. Een monokristallijn en polykristallijn zonnepaneel levert 283 kWh elektriciteit op. Om het jaarlijks gebruik te bereiken, zijn er 15 panelen nodig. Natuurlijk moet er voldoende ruimte aanwezig zijn om de panelen te kunnen plaatsen. Voor 15 zonnepanelen betekent het anno 2021 een investering van zo’n 7.500 euro. Het verbruik van 4150 kWh kost per jaar ruim 1.000 euro. Dit is 13 procent van de investering. Na ongeveer 8 jaar is de investering terugverdiend.

Investering is lonend door stijgende prijzen

De besparing op de energierekening is in feite het rendement. Door de stijgende energieprijzen loopt het rendement op. Vanaf de zomer van 2021 zijn de gas- en elektriciteitstarieven explosief gestegen. Oorzaak is dat de elektriciteitstarieven zijn gekoppeld aan de gasprijzen die vanwege de beperkte voorraden en de grote vraag naar energie extreem duur zijn geworden. Het zelf opwekken van energie is lonend geworden, echter het betekent wel een eenmalige investering.

Specifiek lenen voor zonnepanelen

Niet iedereen heeft het geld achter de hand om de investering te realiseren. Een lening voor zonnepanelen is een duurzaamheidslening. Het kenmerk van deze lening is dat er meerdere maatregelen worden genomen ten gunste van besparen en opwekken van energie. Maximaal kan 25.000 gefinancierd worden waarbij maximaal 75 % besteed mag worden aan de aanschaf van zonnepanelen en minimaal 25 % voor andere maatregelen. Uitgaande van het gegeven voorbeeld is er een lening nodig van 10.000 euro.

Naast duurzaamheidsleningen zijn er extra hypotheken mogelijk tot 6 procent van de taxatiewaarde van de woning. Hierbij geldt een maximaal bedrag van 9.000 euro. Dit bedrag kan besteed worden aan het toepassen van vloer, dak en muurisolatie, HR++ glas en het aanschaffen van een warmtepomp en zonnepanelen.

De subsidie op zonnepanelen is beëindigd per 2020. Wel is er de mogelijkheid om de BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Bij een aanschafprijs van 7.500 euro is dit een bedrag van 1.300 euro. De uiteindelijke investering kost dan 6.200 euro.

Populaire posts

To Top