Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om werknemers in diens te nemen via een payrollbedrijf, in plaats van deze zelf op de loonlijst te zetten. De payrollorganisatie neemt dan het juridisch werkgeverschap over. De werkgever zorgt zelf voor de werving en selectie, maar neemt de werknemer feitelijk niet aan. In plaats daarvan komt de werknemer op de loonlijst van de payroller. Die leent de werknemer vervolgens uit aan de betreffende organisatie, de inlener. Je spreekt dan van een payroll constructie.
Payroll constructie complex?
Een complexe constructie? Valt wel mee. En in de dagelijkse praktijk verandert er weinig. De werkgever houd de verantwoordelijkheid voor de werving, selectie en inhoudelijke, dagelijkse aansturing. En een payrollmedewerker heeft dezelfde rechtspositie als werknemers die wel op de loonlijst van de werkgever staan. Daarmee heeft de payrollwerknemer recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in vaste dienst. Denk hierbij aan bonussen, vakantiedagen en pensioen. Er is dus geen verschil op de werkvloer.
Waarom een payroll constructie?
Medewerkers verlonen via een payroll constructie biedt aan aantal voordelen. Het grootste voordeel is ontzorging. Door de administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap uit te besteden, heb je hoofd én handen vrij. Die tijd kan je dan besteden aan het ondernemen. Een ander voordeel is tijdswinst. Tijd dat een werkgever beter kan besteden aan zijn medewerkers en core-business. En ander groot voordeel is de garantie dat alles voor de werknemers goed geregeld is.
Payroll contract
Bij een payroll constructie wordt er een payroll contract gesloten tussen drie partijen: de werkgever, de de payrollorganisatie (juridisch werkgever) en uiteraard de medewerker. De medewerker werkt voor de opdrachtgever, maar staat bij de payroller op de loonlijst. De werkgever is hierdoor vrij van werkgevhttp://(https://www.payrollselect.nl/verlonen/payroll/payroll-contract/)ersrisico’s en -plichten. De werkgever heeft namelijk geen omkijken meer naar salarisadministratie, verzuim, certificering en contact met het UWV en de Belastingdienst.
Welke verantwoordelijkheden zijn voor de inlener bij een payroll constructie?
De payrollorganisatie neemt dus alle juridische verplichtingen over zoals salaris uitbetaling, opstellen van de arbeidscontracten, versturen van loonstroken en jaaropgaves, betalen van premies, risico van ziekte etc. Maar de inlener heeft bij een payroll constructie wel degelijk verantwoordelijkheden. Om te beginnen is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de werving, selectie en dagelijkse aansturing van zijn werknemers. En volgens de Arbowet is de inlener verantwoordelijk voor het toezicht op de werkvloer en de veiligheid en werkomstandigheden van de payrollmedewerker.
Kortom:
Een payrollbedrijf neemt met een dergelijke constructie het volgende van je over:
- Arbeidsrechtelijke risico’s (bijvoorbeeld bij ziekte);
- Personeel- en salarisadministratie;
- Betalingen van de salarissen, loonbelasting, sociale lasten en pensioenpremies.
Zelf blijf je verantwoordelijk voor:
- Het werven en selecteren van personeel;
- Het samenstellen van de arbeidsvoorwaarden;
- De dagelijkse aansturing binnen het bedrijf;
- De functionering- en beoordelingsgesprekken.
Overweeg jij om medewerkers te verlonen middels een payroll constructie? Kijk bij het kiezen van een betrouwbare partner goed naar de certificeringen. Deze geven je de zekerheid dat alles volgens de wettelijke richtlijnen wordt geregeld en zekerheid van betaling. Payroll select is bijvoorbeeld ISO en NEN-gecertificeerd. Daarmee staan zij garant voor kwaliteit en permanente kwaliteitsverbetering en zijn zij in staat om producten en diensten te leveren volgens de gemaakte afspraken. ISO 9001 wordt ook wel als volgt vertaald: zeg wat je doet, doe wat je zegt en bewijs het! Plan eens een gratis adviesgesprek in voor meer informatie over een payroll constructie.