Business

Hoe voorkomt of verlaagt u verzuim op werk?

Hoe voorkomt of verlaagt u verzuim op werk

Het komt natuurlijk weleens voor dat een van uw werknemers ziek wordt. Dit wilt u natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, want dit kan veel invloed hebben op de bedrijfsvoering. Er zijn een aantal stappen die u moet nagaan om ziekteverzuim te verminderen of te voorkomen. Verzuim verlagen? Daarover leest u hier alles!

Stel een goedwerkend verzuimbeleid op

Een verzuimbeleid is van belang als u verzuim wilt voorkomen of verminderen. Als een medewerker zich ziekmeldt, wilt u natuurlijk dat hij of zij snel herstelt. In het verzuimbeleid staat hoe uw om moet gaan met ziekteverzuim. Daarnaast worden in het verzuimbeleid de regels vermeldt die uw werknemers moeten opvolgen. Een goed verzuimbeleid zorgt ervoor dat u en uw medewerkers goed omgaan met:

 • Verzuimregistratie
 • Verzuimbegeleiding- en gesprekken
 • Ziekmeldingen
 • Re-integratie bij verzuim
 • De gezondheid van elkaar

Wanneer u en uw werknemers dit waarborgen wordt het ziekteverzuim verminderd. Dit zorgt voor een verbetering van de bedrijfsvoering en heeft positieve invloed op uw bedrijf.

Handige tips voor een goed verzuimprotocol

Deze handige tips helpen u bij het opstellen van een verzuimprotocol of -beleid:

 • Stel het beleid op aan de hand van stappen. Hierdoor weten uw medewerkers hoe en wanneer ze zich moeten ziekmelden
 • Zorg ervoor dat u en uw medewerkers de verschillen kennen tussen kort en langdurig verzuim
 • Stel uw verzuimbeleid af op uw medewerkers en betrek ze bij het opstellen hiervan. Op deze manier wordt het verzuimbeleid beter begrepen en beter afgestemd op uw bedrijf
 • Spreek uw medewerkers rechtstreeks aan en formulier dit op een positieve manier
 • Maak het verzuimbeleid vindbaar, zodat uw werknemers kunnen handelen naar de regels van het verzuimprotocol
 • Houd de administratie bij van het ziekteverzuim
 • Zorg voor een goede communicatie tussen u en uw werknemers wanneer ze ziek zijn
 • Geef belangstelling aan ziektepreventie

Creëer een gezonde werkvloer en wees betrokken bij uw werknemers

Het is belangrijk dat de plek waar uw werknemers werken veilig is. Dit voorkomt dat er ongelukken plaatsvinden op de werkvloer. Op deze manier kunt u het (langdurig) verzuim verlagen van uw bedrijf. Er zijn een aantal standaard punten waar u altijd rekening mee moet houden. Denk hierbij aan een goede werkhouding en voldoende frisse lucht. Ook kunt u uw werknemers stimuleren om een gezonde leefstijl te hanteren. Dit vermindert het risico op verspreiding van ziektes en zorgt voor een goed preventie.

Het is ook van belang dat u en uw werknemers de signalen van verzuim herkennen. Op deze manier kunnen u en uw werknemers hierna handelen. Er zijn verschillende signalen en symptomen die u kunt herkennen en die kunnen leiden tot (langdurig) verzuim. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, verslechterde productiviteit, snel prikkelbaar, verminderde concentratie, enzovoorts. Het herkennen van deze signalen is dus zeer belangrijk. Dit resulteert in preventie van langdurig verzuim.

Daarnaast heeft een open bedrijfscultuur ook veel invloed op uw medewerkers. Op deze manier voelen uw medewerkers zich vrij om zichzelf te kunnen zijn. Dit is belangrijk voor de sfeer op de werkvloer en de communicatie tussen u en uw werknemers. Bij verzuim zullen zij zich zekerder voelen en zich op tijd ziek melden.

Het is dus belangrijk dat u en uw werknemers tijdens het werk op een gezonde en veilige werkplek bevinden. Daarnaast zorgt een openbedrijfsvoering en een goed verzuimbeleid voor preventie en verduidelijking van verzuim.

Populaire posts

To Top