Besparen

Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet

Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet

Wanneer jouw onderneming extra financiering nodig heeft kan het aantrekkelijk zijn om een zakelijke lening of een zakelijk krediet af te sluiten. Maar, wat houden deze financieringsmogelijkheden nou precies in? In dit artikel leggen we het je uit!

1. Zakelijke lening

Wat is een zakelijke lening?

Bij een zakelijke lening wordt een vooraf bepaald geldbedrag in één keer op je rekening gestort. Deze vorm van zakelijk lenen is vooral gunstig als je een grote investering wilt doen. De looptijd van de zakelijke lening wordt vooraf vastgesteld, waardoor je direct weet waar je aan toe bent wat betreft terugbetalingen. Iedere maand los je een gelijk deel van de lening af. Oftewel: hoe korter de looptijd, hoe meer je maandelijks aflost. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande geldbedrag.

Wanneer sluit je een zakelijke lening af?

Een zakelijke lening is met name geschikt voor een eenmalige, grote uitgave. Te denken aan een langlopende investering, zoals de aanschaf van machines of auto’s, de bouw van een website of een vrije investering in groei en uitbreiding. Wanneer je geld hebt afgelost kun je het later weer opnieuw opnemen.

2. Zakelijk krediet

Wat is een zakelijk krediet?

Bij zakelijk krediet kun je geld opnemen tot een vaste limiet. Deze limiet is het totale kredietbedrag dat je kunt opnemen. Het vaststellen van deze limiet doet de geldverstrekker aan de hand van hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.  Logischerwijs geldt: hoe beter de financiële situatie van je onderneming, hoe aantrekkelijker zowel de hoogte van het krediet als de rente zal zijn. Deze beoordeling kan de geldverstrekker jaarlijks opnieuw uitvoeren. Rente betaal je bij een zakelijk krediet enkel over het geld dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Wanneer sluit je een zakelijk krediet af?

Een zakelijk krediet is doorgaans een korte termijn oplossing. Het wordt voornamelijk afgesloten om een tijdelijk tekort aan liquide middelen mee op te kunnen vangen. Je moet dan denken aan het moment dat klanten niet op tijd betalen of wanneer er een onverwachte rekening is. Als je tussentijds geld aflost, kun je dat niet meer opnieuw opnemen.

Populaire posts

To Top