Besparen

Financieel onafhankelijk, hoe doe je dat?

Financieel onafhankelijk, hoe doe je dat?

Vrijheid. Dit is een belangrijk woord voor veel Nederlanders. We willen graag alles kunnen zeggen en doen en willen zeker niet belemmert worden door wetten, maar wat als er iets anders is dat je belemmert om jou ideale leven te lijden. Ik hoor je denken wat kan dat nou zijn? Het gaat natuurlijk om geld, want zeg nou zelf soms moet je heel veel laten omdat het er niet aanzit of je moet iets afzeggen om juist geld te verdienen. Je wilt dus financieel onafhankelijk worden. Financiële onafhankelijkheid is een staat waarin je niet hoeft te werken om je levensonderhoud te betalen. Je kunt besluiten met pensioen te gaan of je kunt ervoor kiezen om te werken omdat je dat wilt, niet omdat het moet. Klinkt aantrekkelijk? Hier zijn enkele stappen om het te laten gebeuren:

Bepaal hoe uw levensstijl eruit zou zien

Dagdromen en nadenken over wat je zou doen als je niet elke dag wakker hoefde te worden met een wekker en naar je werk zou gaan. Waar zou je wonen? Wat zou jij doen met je tijd? Voordat je te gek wordt, moet je er rekening mee houden dat hoe extravaganter de levensstijl die je voor ogen hebt, hoe moeilijker het zal zijn om het te laten gebeuren. Hoe minimalistischer je bent, hoe eerder je je financiële onafhankelijk bent.

Projecteer wat je uitgaven zullen zijn

Je kunt het beste beginnen met je huidige uitgaven door naar de bank- en creditcardafschriften van de laatste 3-12 maanden te kijken en uw uitgaven op een werkblad als dit te noteren. Bedenk vervolgens hoe die uitgaven kunnen veranderen met uw nieuwe levensstijl. Door dit te doen maak je een goede inschatting hoeveel kosten je per maand gaat maken.

Bereken hoeveel u moet besparen

Bereken al je uitgaven en kosten die je maandelijks hebt en begin zoveel mogelijk onnodige dingen weg te laten. Door zo min mogelijk maandelijkse kosten te hebben kun je makkelijker financieel onafhankelijk worden. Er zijn natuurlijk altijd wel wat kosten, maar hoe meer je bespaard hoe beter.

Investeren

Er is geen magische formule voor beleggen. Wees redelijk gediversifieerd op basis van je tijdsbestek en risicotolerantie en houd je kosten tot een minimum beperkt, aangezien lage kosten een bewezen voorspeller zijn van superieure prestaties. Je kunt beter veel verschillenden investeringen van kleine bedragen doen, dan één grote investering. Er is een grotere kans dat een kleine investering doorbreekt dan dat de ene investering die je maakt het gaat redden. Je wilt natuurlijk niet al je geld kwijtraken door één fout.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populaire posts

To Top