Business

De 2 belangrijkste voordelen van gezonde en fitte werknemers

De 2 belangrijkste voordelen van gezonde en fitte werknemers

Ieder bedrijf heeft het liefst alleen maar gezonde en fitte werknemers in dienst. En dat is logisch. Want fitte en gezonde werknemers presenteren namelijk stukken beter dan werknemers met diverse gezondheidsklachten. Bovendien zijn ze langer inzetbaar. Vooral in roerige tijden is het belangrijk om terug te kunnen vallen op vitale werknemers die zich niet zomaar uit het veld laten slaan door een griepje. Het is een investering die het vaak ook echt wel waard is. Ben je benieuwd naar de voordelen van gezonde en fitte werknemers? Lees dan even verder want hieronder zullen we de twee belangrijkste voordelen behandelen.

Minder snel ziek = minder verzuim

Gezonde en fitte werknemers zijn over het algemeen minder snel ziek en kunnen daarom het verzuimpercentage drukken. Werknemers die er een ongezonde leefstijl op nahouden zijn sneller en vaak ook langduriger ziek dan collega’s die alleen maar gezonde dingen eten en drie keer per week in de sportschool te vinden zijn. Er kan dan ook een duidelijk verband worden aangetoond tussen de leefstijl en het verzuim onder werknemers. Minder snel ziek = minder verzuim.

Hogere productiviteit

Vitale werknemers zijn in staat om in dezelfde tijd meer werk te verrichten dan hun minder vitale en energieke collega’s. Dit geldt vooral wanneer het fysiek werk betreft. Zo zal een werknemer met overgewicht bijvoorbeeld meer moeite hebben met dingen tillen en sneller vermoeid raken. Daar waar een fitte werknemer nog een extra rondje door het magazijn maakt, zal de ander eerst even moeten uitrusten. Gezondheid en vitaliteit hebben kortgezegd een grote invloed op de productiviteit. 

Hoe kan ik hier als werkgever zelf aan bijdragen?

 Je vraagt je nu wellicht af wat jij zelf als ondernemer kunt doen om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en vitaliteit van jouw werknemers. Allereerst is het belangrijk om voldoende pauzes in te lassen. Deze pauzes hoeven echt niet allemaal minimaal een half uur te duren, want ook een pauze van een klein kwartiertje kan al voldoende zijn om even de benen te strekken en de geest op te laden voor de rest van de dag. Zorg daarnaast voor voldoende gezonde versnaperingen en moedig sporten aan, bijvoorbeeld door gratis sporten aan te bieden in een nabijgelegen sportschool. Laat tot slot waterflessen bedrukken om uit te delen. Zo weet je zeker dat jouw werknemers iedere dag weer voldoende vocht binnenkrijgen. Een te laag vochtgehalte kan namelijk nare gevolgen hebben, zoals klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenverlies.

Populaire posts

To Top